Jessica and her verbal dyspraxia
Persoonlijk
Welkom op mijn pagina
Op deze persoonlijke pagina deel ik mijn ervaringen als ervaringsdeskundige met TOS. Ik vertel over hoe ik omga met mijn taal-/spraakstoornis en door actuele onderwerpen te bespreken, wil ik niet alleen meer bewustzijn creëren, maar ook anderen een nieuwe kijk geven op de impact van TOS in het dagelijks leven.
Daarnaast schrijf ik over hoe het is om mee te kunnen draaien in de maatschappij met een diagnose die bij veel mensen nog onbekend is. Wat betekent het om een spraak-/taalstoornis te hebben in een wereld waarin communicatie zo vanzelfsprekend lijkt? Hoe ga ik om met onbegrip en welke aanpassingen helpen mij hierbij?
Ik vind het belangrijk om hierover te schrijven, omdat inclusie en acceptatie voor mensen met TOS nog lang niet vanzelfsprekend is. Door mijn verhaal te delen, hoop ik bij te dragen aan meer bewustwording, begrip en een samenleving waarin iedereen zich ook gehoord voelt.
16-03-2025
Verdwijnt TOS vanzelf naarmate een kind ouder wordt?
TOS is een levenslange, onzichtbare diagnose die niet verdwijnt met de leeftijd. Met de juiste ondersteuning, zoals logopedie, kunnen kinderen vooruitgang boeken, maar de uitdagingen blijven altijd bestaan. TOS beïnvloedt communicatie, lezen, schrijven en sociale interacties. Met begeleiding kunnen mensen met TOS een volwaardig leven leiden.
Ik heb veel vooruitgang geboekt door bijna tien jaar logopedie te hebben gevolgd, maar mijn spraakstoornis blijft een groot deel van mijn leven. Ik heb een uniek accent en ervaar taalproblemen, maar ik blijf open over mijn diagnose en ik ben trots op mijn vooruitgang.
12-04-2022
Verborgen missie
Jessica (24) heeft een taalontwikkelingsstoornis en ervaart dagelijks de gevolgen, ondanks dat haar diagnose na haar 23e niet meer wordt erkend. In haar jeugd kreeg ze logopedie en passend onderwijs, maar in het regulier onderwijs ontbrak de begeleiding, wat uiteindelijk leidde tot het verlaten van school zonder een startkwalificatie.
Toen ze op latere leeftijd opnieuw hulp zocht, ontdekte ze dat ze recht had op hulp via cluster 2 onderwijs. Haar aanvraag werd afgewezen omdat haar logopedisch onderzoek te oud was. Door de regelgeving stopt onderwijsbegeleiding na 23 jaar, waardoor ze geen aanspraak meer maakte op ondersteuning, ondanks haar blijvende taalproblemen.
Ondanks steun van verschillende instanties zoals het UWV en Werkpad, is toegang tot deze ondersteuning te complex en bureaucratisch. Jessica vindt dat de ondersteuning voor volwassenen vele malen tekortschiet en pleit voor meer erkenning en structurele ondersteuning.
04-11-2024
Kunnen mensen met TOS niet goed communiceren?
TOS beïnvloedt de taalontwikkeling en kan communicatieproblemen veroorzaken, variërend van grammatica en/of woordenschatproblemen tot moeite met taalbegrip. Mensen met TOS kunnen echter op andere manieren communiceren, zoals met gebaren of visuele ondersteuning. Met de juiste therapie kunnen ze hun taalvaardigheden verbeteren.
Ondanks mijn spraakstoornis heb ik succesvol stages gelopen in sectoren waar communicatie belangrijk is, zoals in de front-/backoffice en in de horeca. Mijn ervaring heeft mij uiteindelijk gevormd en ik heb zelfs een werkaanbod gekregen. Mijn advies: ontdek je interesses, want met TOS kun je zoveel meer bereiken, dan dat je eigenlijk denkt!
01-02-2025
Het speciaal onderwijs wordt opgeheven
Jessica Huttinga (24) heeft TOS en ervoer zowel het speciaal als regulier onderwijs. Ze benadrukt dat het cluster 2 onderwijs haar zelfvertrouwen enorm versterkte en haar de nodige steun bood. De overheid streeft ernaar om vóór 2035 meer instroom naar regulier onderwijs, maar ze twijfelt of dit haalbaar is.
De overstap naar regulier onderwijs was moeilijk door gebrek aan begeleiding en begrip, wat leidde tot buitensluiting en leerachterstanden. Op het mbo verergerde dit door onvoldoende ondersteuning. Ze vindt passend onderwijs niet voor iedereen geschikt, vooral niet voor leerlingen met TOS.
In het speciaal onderwijs voelde ze zich gesteund, terwijl regulier onderwijs vaak tekortschiet. In haar werk ervaart ze minder belemmeringen, al is TOS bij werkgevers onbekend. Toch gelooft ze dat met de juiste steun iedereen een plek in de samenleving kan vinden.
30-11-2024
Vechten voor een plekje op de arbeidsmarkt!
Door mijn TOS is het voor mij momenteel niet haalbaar om te werken terwijl ik fulltime studeer. Daarom ontvang ik studietoeslag van de gemeente. Na mijn studie wil ik graag gaan werken, maar een HBO opleiding is voor mij met TOS niet haalbaar en dat vind ik helemaal niet erg. Ik wil een diploma in een richting die ik leuk vind.
Ik vermeld TOS niet op mijn cv, omdat ik dan met een achterstand begin. Vaak wordt de focus gelegd op mijn diagnose, dan op wie ik ben en wat deuren naar werk sluit. Werkgevers hebben weinig kennis over TOS, wat leidt tot angst en vooroordelen. TOS is een veelvoorkomende diagnose, maar er werken weinig mensen met TOS in bedrijven.
07-09-2024
Als je TOS hebt is het onmogelijk om sociaal te zijn
Jessica (24) heeft een taal-/spraakstoornis (TOS) maar besloot ondanks deze uitdaging de opleiding tot allround hospitality medewerker te volgen. Hoewel haar leraren in het begin twijfelden of deze opleiding wel geschikt voor haar zou zijn vanwege haar TOS, bleef Jessica vastberaden en besloot ze de opleiding te volgen.
Tijdens haar opleiding twijfelden leraren of ze wel geschikt was voor bepaalde stages, wat voor haar lastig was door de vooroordelen over haar TOS. Uiteindelijk vond ze een stageplek op een camping, waar ze zich meteen thuis voelde. Haar stagebegeleider was enthousiast en merkte op dat haar TOS geen enkel probleem veroorzaakte.
De stage was leerzaam, met modules in front-/backoffice en evenementen. Het bedrijf was zo tevreden over haar werk dat ze haar een baanaanbod deden , maar Jessica besloot zich eerst te concentreren op het behalen van haar niveau 4 diploma!
15-09-2024
Extra geld als je een diagnose hebt
Voor jongeren en volwassenen met TOS is het moeilijk om naast school te werken. De constante communicatie, vergt veel energie, waardoor het al lastig is om school te volgen, laat staan een bijbaantje te hebben. Aan het eind van de dag zijn veel mensen met TOS vaak te moe om sociale contacten te onderhouden of dagelijkse taken uit te voeren.
De studietoeslag biedt financiële ondersteuning voor studenten die door hun diagnose niet kunnen bijverdienen. Deze toeslag kan oplopen tot €359,57 voor 21-jarigen en ouder en kan met terugwerkende kracht vanaf 1 april 2022 worden aangevraagd bij de gemeente. Vermeld bij de aanvraag duidelijk dat je het met terugwerkende kracht wilt aanvragen.
29-06-2024
Het f*cking schoolsysteem
Jessica Huttinga (23) heeft een taal-/spraakstoornis en vertelt over haar ervaring met passend onderwijs. Sinds 2014 moeten scholen voor iedere leerling een passende plek vinden, maar voor haar was passend onderwijs niet geschikt. Na een periode in speciaal onderwijs, waar ze veel vooruitgang boekte, keerde ze terug naar regulier onderwijs.
Hoewel ze goed presteerde, werd de ondersteuning steeds minder. Op het MBO ontbrak de begeleiding, waardoor haar studie bemoeilijkt werd en ze niet meer school toelaatbaar was. De gemeente stelde haar voor om een niveau 1 opleiding te volgen, wat ze niet accepteerde, aangezien ze zichzelf niet zag als iemand met een arbeidsbeperking.
Inmiddels volgt Jessica een reguliere opleiding op niveau 3, ontvangt ze de juiste ondersteuning en heeft ze met succes zelfs haar stages afgerond. Ze hoopt door te gaan naar niveau 4 en laat zien dat ze ondanks haar TOS veel meer kan bereiken.
14-07-2024
Een onzichtbare diagnose
Jessica beschrijft haar TOS als een onzichtbare uitdaging die voortdurend energie kost. Door de constante inspanning van communicatie raakt haar 'glas' sneller leeg, (zowel verbaal als non-verbaal) waardoor ze tegen de avond weinig energie over heeft voor sociale contacten of dagelijkse taken zoals koken.
Op dagen met vergaderingen of afspraken is dit effect nog vele male sterker. Hierdoor gaat ze vaak toch door, wat leidt tot oververmoeidheid, hoofdpijn en teveel overprikkeling. Omdat TOS aan de buitenkant niet zichtbaar is, realiseren veel mensen zich niet hoeveel impact het heeft op haar dagelijks leven.
10-02-2024
'Wel kunnen communiceren'
Jessica (23) heeft een taal-/spraakstoornis en wil het taboe rond perfectie doorbreken. Ze ervaart dagelijks uitdagingen in communicatie, zoals het constant zoeken naar woorden en het omgaan met misverstanden. Er wordt gedacht dat ze een accent heeft of uit het buitenland komt, terwijl haar spraakstoornis onzichtbare impact heeft.
Haar schooltijd bracht zowel positieve als moeilijke ervaringen met zich mee. Ze stapte later over naar het regulier onderwijs, waar ze soms te maken kreeg met veel onbegrip en onderschatting. Op de middelbare school werd duidelijk dat haar taalstoornis niet alleen invloed had op haar spraak, maar ook op vakken zoals Nederlands en Engels.
Als ervaringsdeskundige zet zij zich in voor meer bewustwording. Ze hoopt de drempels voor anderen met een diagnose te verlagen. Haar droom is om haar boodschap ook via de media te verspreiden en te laten zien dat een diagnose geen beperking hoeft te zijn.
Nu
In mijn dagelijks leven ga ik heel open om met mijn spraakstoornis. Ik heb het volledig geaccepteerd en dat vind ik het belangrijkste. Het is begrijpelijk dat het even wennen is als je iemand ontmoet die net iets anders praat dan je gewend bent. Maar na verloop van tijd merk je dat het natuurlijker aanvoelt en uiteindelijk nauwelijks meer opvalt.
Ondanks de uitdagingen die regelmatig tegenkom, heb ik geleerd om sterker te worden en met vertrouwen mijn eigen pad te volgen. Het is belangrijk voor mij om te laten zien dat een taal/-spraakstoornis je niet hoeft te beperken in het behalen van je doelen, en dat wij allemaal stuk voor stuk uniek zijn in onze eigen reis die wij maken.
Ben je na het lezen van deze korte samenvatting nieuwsgierig geworden? Dan nodig ik je graag uit om mij te volgen op sociale media! Daarnaast kun je ook een kijkje nemen bij mijn aanbod, waarin ik nog meer deel over dit onderwerp. Hopelijk zie ik je daar! 😊