Jessica and her verbal dyspraxia

Inclusie

Meedoen in de maatschappij

De toekomstgerichte arbeidsmarkt moet inclusief zijn, waar iedereen, ongeacht of je een diagnose of een beperking hebt, recht heeft op gelijke kansen op de werkvloer. Helaas is dit in de praktijk vaak nog niet het geval, door vooroordelen bij werkgevers en bij bedrijven. Dit moet dringend veranderen, en daarom wil ik het gesprek hierover aangaan.

In mijn schrijven deel ik mijn persoonlijke ervaringen om inclusie op de arbeidsmarkt te bevorderen en te normaliseren. Ik geloof dat iedereen, ongeacht diagnose, een waardevolle bijdrage kan leveren aan de maatschappij en gelijke kansen verdient. Door hierover te schrijven, hoop ik barrières en natuurlijk ook de vooroordelen te doorbreken.

In de onderstaande tekst bespreek ik al verschillende onderdelen van dit onderwerp en deel ik mijn visie en ervaringen. Ik geloof dat door openlijk te praten over inclusie, we stap voor stap kunnen werken aan een werkplek die voor iedereen toegankelijk is.


Dit is een duidelijke vraag, maar het antwoord is: NEE. TOS verdwijnt niet naarmate een kind ouder wordt. Hoewel kinderen met de juiste ondersteuning, zoals logopedie, zeker vooruitgang kunnen boeken, blijft de diagnose aanwezig. TOS is een levenslange, 'onzichtbare' diagnose die invloed kan hebben op verschillende aspecten van het leven, zoals...

Dat is een stelling die wordt gedacht. Als je moeite hebt met spraak en taal, dan zou je toch minder intelligent moeten zijn? Maar het tegenovergestelde is waar. TOS is een stoornis in de taalontwikkeling die invloed heeft op het vermogen om taal te begrijpen en te gebruiken, maar staat los van het cognitieve functioneren of de intelligentie van...

Dit is een stelling die je op twee manieren kunt benaderen, want wat verstaan we eigenlijk onder communicatie? Communicatie omvat verbale, schriftelijke, non-verbale, visuele, digitale, augmentatieve en alternatieve communicatie (AAC).