Jessica and her verbal dyspraxia

Logopedie

In deze blog berichten lees je, dat de logopediste eerst twijfelde over de diagnose omdat ik tweetalig ben opgevoed. Ook lees je met welke letters van het alfabet ik de meeste moeite mee had, welke oefeningen ik allemaal heb gedaan en wat mijn uiteindelijk ervaring was na zoveel jaar logopedie te hebben gevolgd. Dat alles en nog veel meer lees je hier!

Na in totaal 196 uur logopedie te hebben gevolgd, oftewel 392 afspraken, heb ik zeker de een of andere ervaring opgedaan en die wil ik graag met jullie delen. Dit was buiten mijn 3 jaar logopedie tijd op het cluster 2 onderwijs om.

Na de therapiepauze van 4 maanden ben ik nog maar 1x per 2 weken naar de logopediste gegaan i.p.v. 1x per week. Toen was ik 10 jaar oud. We hebben nog veel geoefend met de letters waarbij ik de liprondingen moest gebruiken. Bijvoorbeeld de letters: eu/uu/e/i/o/oe, omdat ik die nog steeds niet goed kon uitspreken. Van haar kreeg ik...

Therapiepauze

01-12-2021

Nadat we de klanktraining werkschema M.F.T. Myofunctionele therapie hadden gedaan, heb ik een therapiepauze van 4 maanden gehad.

We oefenden ook veel met de letter /j/, omdat ik die als een /l/ uitsprak. We hebben veel geoefend met woorden waar je een /j/ achter hoord, maar die er niet staat. Zoals:

Toen ik naar het reguliere onderwijs terug moest, ben ik wekelijks naar de Logopediste bij mij in de buurt gegaan. De logopediste dacht eerst dat ik, doordat ik ook met Duits opgevoed werd, daardoor een Nederlandse achterstand had. Al gauw merkte ze, na een paar testen te hebben gedaan, dat dat het probleem niet was.

PS: ik heb vanaf mijn 3,5 jaar tot en met mijn 12de levensjaar logopedie gevolgd en dat was in zijn totaliteit bijna 10 jaar. Op mijn 12de was ik uitbehandeld, dat betekende dat de logopediste en ik alles eraan hebben gedaan dat mijn spraak verbeterd is, maar beter dan hoe ik nu praat wordt het niet. Over het algemeen zeg ik altijd dat ik met een "accent" praat, wat door mijn spraakstoornis komt.