Zelfstandig wonen met een diagnose...

30-04-2024

Zelfstandig wonen

Is zelfstandig wonen met een diagnose überhaupt haalbaar en realistisch?

Dat is natuurlijk ook een ding als je een diagnose hebt.  Je hebt een diagnose gekregen, geleerd om met je diagnose om te gaan, je krijgt zo nodig de juiste ondersteuning, je gaat naar school of al naar werk, maar uiteindelijk is de tijd gekomen dat je verder moet. Je bent oud of zelfstandig genoeg om op jezelf te wonen en dan? 

Klik hierboven rechts op de foto voor meer informatie.

Vele jongeren en volwassenen blijven door hun diagnose langer thuis wonen

Het is voor iedere jongere en volwassene even wennen en zoeken als je op jezelf gaat wonen, maar voor jongeren en volwassenen met een diagnose kan dit best nog wel een uitdaging zijn. Als de mogelijkheid er is, dan blijven jongeren en volwassenen met een diagnose langer thuis wonen. Dit komt vaak ook doordat er veel op ze af komt en ze hierdoor vaak op zichzelf aangewezen zijn. Wanneer je nog thuis woont dan kunnen je ouders/verzorgers je hier en daar de nodige ondersteuning bieden, ook kun je ze om hulp vragen als dit nodig is. Zo worden de rekeningen zoals de huur, stroom enz. door hun betaald en heb je hier geen omkijken naar. Maar als je op jezelf gaat wonen, komt ineens alles bij jou terecht. 

Uit huis gaan met een diagnose, kan soms zo verschillend zijn

De meeste jongeren en volwassenen met TOS vinden die stap vaak net te groot, en vinden ze het dus fijn als ze nog begeleiding bij het zelfstandig wonen krijgen. Er zijn inmiddels genoeg alternatieven om de zelfredzaamheid te bevorderen. Sommigen vinden het juist wel fijn om een eigen plekje te hebben, ondanks hun diagnose, en daar ben ik er ook één van. Het lijkt mij heerlijk om in de toekomst een eigen plekje met een kleine tuin en een kat erbij te hebben. Wat wil je nog meer.

Hoe ziet dit er voor mij in de toekomst uit?

Natuurlijk zal ik hier in het begin wat moeite mee hebben, aangezien ik mijzelf ook een heel nieuw ritme aan moet leren, maar dat komt ook omdat alles nieuw is. Het kan enige tijd kosten, maar zodra ik het onder de knie heb is zoiets toch gewoon fantastisch! Ik heb er in ieder geval alle vertrouwen in. 

Hallo ik ben Jessica!

Als ervaringsdeskundige VOD/TOS weet ik, als geen ander hoe lastig het is om in de maatschappij überhaupt mee te kunnen doen. Dan heb ik het nog niet eens over de bevooroordelingen of de discriminatie, want die zijn er ook. Ik bespreek verschillende onderwerpen die in deze maatschappij belangrijk zijn, want ik vind dat wij ook een kans verdienen op de arbeidsmarkt. 

Gerelateerde blogberichten

Hier heb je misschien ook interesse in:

Meestal ken je wel een van deze diagnoses bijvoorbeeld: ADHD, Dyslexie, hoogbegaafdheid of DCD. Allemaal diagnoses die in mijn ogen geen handicap zijn, maar als ik vertel dat ik een taal-/spraakstoornis heb, word ik echter wel zo behandeld.

Volg je mij al op sociale media?

Daar vertel ik regelmatig wat ik in het dagelijks leven zo meemaak.