Verdwijnt TOS vanzelf naarmate een kind ouder wordt?

16-03-2025

Dit is een duidelijke vraag, maar het antwoord is: NEE. TOS verdwijnt niet naarmate een kind ouder wordt. Hoewel kinderen met de juiste ondersteuning, zoals logopedie, zeker vooruitgang kunnen boeken, blijft de diagnose aanwezig. TOS is een levenslange, 'onzichtbare' diagnose die invloed kan hebben op verschillende aspecten van het leven, zoals communicatie, lezen, schrijven en sociale interacties. De ernst ervan kan variΓ«ren, maar het kan altijd uitdagingen met zich meebrengen. Het is belangrijk om tijdig in te grijpen en ondersteuning te bieden, zodat de taalontwikkeling optimaal gestimuleerd wordt en het kind zich zo goed mogelijk kan ontwikkelen. Met de juiste begeleiding kunnen mensen met TOS leren omgaan met de gevolgen, en hun taalvaardigheden verbeteren. Hoewel de diagnose blijft, kunnen veel mensen met TOS een succesvol en volwaardig leven leiden.

Ik ben altijd open geweest over mijn spraakstoornis en ben ermee opgegroeid. Al op jonge leeftijd wist ik dat ik 'anders' was dan mijn klasgenootjes en dat ik naar de 'praatjuf' ging. Ik heb bijna 10 jaar intensieve logopedie gehad en ik moet je zeggen, dat is best lang. Van een 2-jarig meisje dat nauwelijks met tien woordjes kon communiceren, ben ik nu een vrouw die een opleiding op de voorgrond volgt. Wie had dat ooit gedacht?

Mijn spraakstoornis is over het algemeen voor 90% aanwezig, want zodra ik begin te praten dan merk je dat ik 'anders' praat. Dit komt omdat mijn tongspieren aan de zijkant verslapt zijn en ik hierdoor bepaalde letters en woorden anders uitspreek dan dat het eigenlijk hoort. Mijn spraakstoornis is een onderdeel van mij. Want zeg nou zelf, wie is Jessica nou zonder haar verbale ontwikkelingsdyspraxie?

De overige 10% is mijn taalstoornis en dat komt vooral naar voren in geschreven taal. De spelfouten of de niet helemaal correcte zinsopbouw met erbij de nodige woordvindingsproblemen, maken het plaatje bij mij helemaal compleet. Dit is iets dat ik mijn hele leven zal blijven hebben. Ook als 'oud' omaatje zul je mijn unieke accent blijven horen. π™΄πš— πš—πšŽπšŽ, πš‘πšŽπš πš’πšœ πš—πš’πšŽπš πš‹πšŽπšœπš–πšŽπšπšπšŽπš•πš’πš“πš”!

Hallo ik ben Jessica!

Naast dat ik als ervaringsdeskundige actief ben, studeer ik en schrijf ik blogberichten hier op mijn eigen website. Je vind hier alle informatie rondom een taal-/spraakstoornis, want dat is iets wat ik zelf heb. Ik vind het belangrijk om ook vanuit mijn eigen perspectief verschillende onderwerpen aan te spreken, aangezien het zelf ervaren vaak een hele andere beleving is, dan dat iemand anders het doet die het niet heeft. Ik wens je veel plezier met lezen! :)


Gerelateerde blogberichten

Hier heb je misschien ook interesse in:

Dit is een duidelijke vraag, maar het antwoord is: NEE. TOS verdwijnt niet naarmate een kind ouder wordt. Hoewel kinderen met de juiste ondersteuning, zoals logopedie, zeker vooruitgang kunnen boeken, blijft de diagnose aanwezig. TOS is een levenslange, 'onzichtbare' diagnose die invloed kan hebben op verschillende aspecten van het leven, zoals...

Dat is een stelling die wordt gedacht. Als je moeite hebt met spraak en taal, dan zou je toch minder intelligent moeten zijn? Maar het tegenovergestelde is waar. TOS is een stoornis in de taalontwikkeling die invloed heeft op het vermogen om taal te begrijpen en te gebruiken, maar staat los van het cognitieve functioneren of de intelligentie van...


Volg je mij al op sociale media?

Daar vertel ik regelmatig wat ik in het dagelijks leven zo meemaak.