Tocht om de Noord
Tocht om de Noord organiseert wandelactiviteiten in de provincie Groningen. In de twee dagen die je loopt kun je een afstand tussen de 20 en 80 km afleggen. Tijdens deze wandelactiviteit zijn er ook veel vrijwilligers die meehelpen.
Vanuit school moesten we hier ook aan meedoen. Wij werden in groepjes ingedeeld. 's Morgens moesten we aan een tafel gaan zitten waar de wandelaars voorbij kwamen en moesten we de stempelkaarten van de wandelaars afstempelen. 's Middags werden we bij de kraampjes neergezet, waar de wandelaars pauze konden houden. Met 2 andere klasgenoten, waar ik 's morgens ook mee gestempeld had, stond ik hier ook. We kregen elk een dienblad met kommen bouillon en lepels. We moesten de wandelaars aanspreken en ze vragen of ze bouillon wilden hebben.
Voor iemand zonder een spraakfout is dat natuurlijk geen probleem. Maar voor mij wel, want ook na 10 jaar logopedie te hebben gevolgd, is de letter u en in combinatie met de u zoals /eu/, /ui/, /uu/, /ou/, /au/ etc. nog altijd een probleem. In het dagelijks leven spreek ik de letter "u" en de combinaties hiervan altijd uit als een "oe", je hoort dan niet het woord "uil" maar "oel".
Zelf liep ik op de mensen af om te vragen of ze bouillon wilden, maar velen liepen gewoon door. Ik denk dat dat kwam omdat ze mij niet verstonden. Op den duur had ik nog steeds het dienblad vast en haast niemand nam iets van mij. Toen kwam ik op het idee om i.p.v. bouillon, soep te gaan zeggen. Ik stapte op de mensen af en vroeg of ze soep wilden hebben. Velen kwamen kijken en zeiden toen "Ohh lekker bouillon" of ze zeiden tegen hun medelopers "Kijk hier hebben ze bouillon". Vanaf dat moment was het ene na het andere dienblad zonder problemen heel erg snel leeg.
Als ik tegen iets aanloop, dan probeer ik het altijd zelf op een handige manier op te lossen. Zoals nu ook met de soep. Ik noemde het geen bouillon maar soep en iedereen wist waar het om ging. Net even dat ene woordje verwisselen met wat anders met een soortgelijke betekenis.