Als je TOS hebt is het onmogelijk om sociaal te zijn
Jessica (24) heeft een taal-/spraakstoornis en ondanks deze hindernissen heeft ze ervoor gekozen om een hospitality opleiding te volgen. "Ik ben erg sociaal en werk graag met mensen samen, waarom zou ik dan hier niet voor hebben gekozen, alleen omdat ik TOS heb?!".
Wat is TOS?
Dat is en blijft een lastige diagnose. Een taal-/spraakstoornis is natuurlijk geen klein ding, het is iets wat het hele leven bij je blijft. Als je op het internet leest wat TOS überhaupt is, dan is dit 9/10 keer altijd negatief.
Wat er expliciet staat:
Een
taalontwikkelingsstoornis (TOS) is een neurocognitieve ontwikkelingsstoornis.
Een kind met TOS heeft ernstige spraak- en taalproblemen. Dit betekent dat de
hersenen taal minder goed verwerken. Het heeft moeite met het begrijpen en
uiten van taal. De taalontwikkeling verloopt anders dan gewoonlijk en de
oorzaak is niet te herleiden tot bijvoorbeeld hersenletsel, gehoorproblemen,
lage intelligentie, gehoorverlies of verminderd taalaanbod. Bij een
taalachterstand is de oorzaak vaak bekend en kinderen met een taalachterstand
halen hun achterstand later vaak in, terwijl kinderen met TOS hun hele leven
lang moeite hebben met taal.
Als ik dit zo zou lezen, dan zou ik ook mijn twijfels hebben of mijn kind wel zelfredzaam zou kunnen zijn. Of een opleiding volgen überhaupt wel haalbaar zou zijn en dat het kind waarschijnlijk altijd wel begeleiding nodig zal hebben, aangezien het altijd moeite met de taal zal hebben.
En juist daarom vind ik het belangrijk om er een positieve draai aan te geven.
Ja, ik heb een vorm van TOS, maar sociaal ben ik zeker :)
'Je moet in het bedrijfsleven meedraaien, maar lukt dit wel en waar kun je dan terecht'?
Opleiding en TOS
Zo begint
het al met het volgen van een opleiding. De meeste jongeren met TOS volgen het
voortgezet speciaal onderwijs (VSO) tot ongeveer hun 20ste levensjaar.
Daarna hebben ze 3 doorstroommogelijkheden, namelijk vervolgonderwijs,
arbeidsmarktgericht en dagbesteding. De jongeren die de stappen echter te groot
vinden, beginnen eerst bij de dagbesteding. Wat betreft arbeidsmarktgericht,
hierin hebben de meeste volwassenen met TOS begeleiding van een jobcoach en zijn ze bij het UWV bekend. De meeste volwassenen kiezen echter voor het
vervolgonderwijs en stromen meestal op het mbo niveau 1 in. Mocht dit goed
gaan, dan proberen sommigen ook door te stromen naar niveau 2, maar daar blijft
het dan meestal bij.
Maar waarom?
Vaak ligt het eraan dat de meeste opleidingen op niveau 2 of hoger te theoretisch zijn of te ingewikkeld. Je krijgt meestal minder begeleiding en ondersteuning maar als je dat echt benodigd, dan loop je misschien wel vast en moet je stoppen. De meeste studenten vinden het helemaal prima als ze een diploma hebben en dan aan de slag kunnen om te werken.
En nu?
Sinds februari 2023 volg ik de opleiding allround hospitality medewerker niveau 3. Misschien een opleiding waar je natuurlijk niet als eerstes aan denkt als je TOS hebt. Een opleiding waar je hét visitekaartje van het bedrijf bent. In het begin hadden de leraren ook twijfels of dit wel de goede opleiding voor mij en mijn TOS zou zijn en of ik niet toch beter naar iets anders zou kunnen kijken. Ik was zo vastberaden dat ik eraan vast hield en inmiddels hebben ze er alle vertrouwen in dat dit goed komt.
Wel is het zo dat een leraar van de opleiding het nog altijd lastig vind dat ik met mijn taal-/spraakstoornis deze opleiding doe. Samen met nog een andere lerares haalde hij mij uit de klas met de vraag of ze bij een eventuele stageplek moesten vertellen dat ik TOS heb of dat ik dat zelf zou doen. Ik gaf toen aan dat ik op mijn cv of motivatiebrief niet erbij vermeld dat ik TOS heb, want anders zou ik al 1/0 achter staan. Als een werkgever op het internet TOS opzoekt, dan klopt dit vaak niet met met de werkelijkheid. Voor mijn doen staat over TOS op het internet alleen maar dingen die wij niet zouden kunnen en het voelt voor mij alsof ik meervoudig gehandicapt zou zijn en dat ben ik nou eenmaal niet!
De leraar vond het daarom ook vrij lastig om voor mij een stageplek te vinden. Dat is een onderdeel van de opleiding, dat de leraar samen met jou een geschikte stageplek gaat vinden. Zo kwam hij bij een kleinschalig hotel uit waar ik volgens hem wel de goede begeleiding zou krijgen, natuurlijk ook vanwege mijn achtergrond. Eventueel was er ook nog wel ruimte bij een hotel voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, maar daar twijfelde hij ook over…
Op de foto met Rutger (een gast uit Canada)
"Je merkt alleen dat ik wat 'anders' praat, maar in de praktijk kan ik gewoon meedraaien en dat zonder intensieve begeleiding."
Toen ik
uiteindelijk met behulp van een andere leraar deze stageplek bij Marenland vond
zou ik ook een stagebegeleider krijgen en 3x raden wie.. natuurlijk de leraar
die geen vertrouwen in mij heeft dat ik met mijn taal/-spraakstoornis deze
opleiding doe. Toen ik dit via de e-mail las heb ik gelijk contact met de andere leraar, waar ik wél een goede klik mee heb en die er alle alle
vertrouwen in heeft dat het goed zou komen, opgenomen. Ik gaf aan dat ik het niet fijn zou
vinden als hij mij op de stageplek zou bezoeken en dus ook zou moeten beoordelen. Het
voelde voor mij namelijk net alsof die leraar vond dat ik een soort handicap in
zijn ogen heb en na dat gesprek voelde het voor mij ook niet meer goed. Dat
begreep die andere leraar gelukkig en uiteindelijk heeft hij het opgepakt en is ook uiteindelijk
mijn stagebegeleider geworden.
Had ik nou die ene leraar gelooft, dan was ik misschien wel gestopt met de opleiding. Wat een invloed school en sommige leraren wel niet kunnen hebben.
Een aantal recensies van gasten die hebben verbleven op de camping
Inmiddels heb ik een halfjaar stage gelopen en wat was dat een toffe ervaring. Ik heb de modules front-/backoffice, evenementen en mijn keuzedeel het organiseren van interne evenementen bij Marenland mogen doen. Allemaal onderdelen waar ik zelf ook interesse in heb en waar het mogelijk was om hier verder in te leren. Ik vond het een erg fijne en leerzame stageplek en vooral het allerbelangrijkste: ik voelde mij hier helemaal thuis! Bij mijn stagebegeleider had ik gelijk aangegeven dat ik TOS heb, maar tijdens het eindgesprek gaf hij aan dat hij in het halfjaar hier helemaal niks van gemerkt of gehoord heeft. Al met al vond ik het niet alleen maar een fijne stageplek, maar het bedrijf was meer dan enthousiast over mij en ze vonden het erg jammer dat ik wegga. Ik heb zelfs een baanaanbod gekregen, mocht ik willen werken. Eerst ga ik mij concentreren op niveau 4, maar je weet het in de toekomst maar nooit!
Gerelateerde blogberichten
Hier heb je misschien ook interesse in:
Jessica (24) heeft een taal-/spraakstoornis en ondanks deze hindernissen heeft ze ervoor gekozen om een hospitality opleiding te volgen. "Ik ben erg sociaal en werk graag met mensen samen, waarom zou ik dan hier niet voor hebben gekozen, alleen omdat ik TOS heb?!".
Het f*cking schoolsysteem
Jessica Huttinga (23) heeft zelf een taal-/spraakstoornis en was altijd te goed voor het speciaal onderwijs, echter werd door de jaren heen het reguliere onderwijs als niet haalbaar gezien. Passend onderwijs is dus niet passend en niet voor iedere student geschikt die ondersteuning benodigd.
Jessica (23) heeft de diagnose verbale ontwikkelingsdyspraxie, wat onder een taalontwikkelingsstoornis (TOS) valt. Beide diagnoses nog zo onbekend en dat terwijl dit een groot impact heeft op je leven. "Ik wil graag het onzichtbare ook zichtbaar maken, aangezien het hebben van een diagnose niks verkeerds is".
Hallo ik ben Jessica!
Naast dat ik als ervaringsdeskundige actief ben, studeer ik en schrijf ik blogberichten hier op mijn eigen website. Je vind hier alle informatie rondom een taal-/spraakstoornis, want dat is iets wat ik zelf heb. Ik vind het belangrijk om ook vanuit mijn eigen perspectief verschillende onderwerpen aan te spreken, aangezien het zelf ervaren vaak een hele andere belevening is, dan dat iemand anders het doet die het niet heeft. Ik wens je veel plezier met lezen! :)
Volg je mij al op sociale media?
Daar vertel ik regelmatig wat ik in het dagelijks leven zo meemaak