Het doelgroepregister...

30-04-2023

Het doelgroepregister

Geeft het doelgroepregister mensen met een beperking een kans in de maatschappij?

Voor mensen met een beperking zijn er veel voorzieningen die je aan kunt vragen. Bijvoorbeeld: loonkostensubsidie, jobcoaching, doelgroepregister en de banenafspraak. Natuurlijk zijn er nog meer voorzieningen mogelijk, maar over het algemeen zijn dit vaak de meeste voorzieningen die je aan kunt vragen. 

Hallo ik ben Jessica!

Als ervaringsdeskundige VOD/TOS weet ik, als geen ander hoe lastig het is om in de maatschappij überhaupt mee te kunnen doen. Dan heb ik het nog niet eens over de bevooroordelingen of de discriminatie, want die zijn er ook. Ik bespreek verschillende onderwerpen die in deze maatschappij belangrijk zijn, want ik vind dat wij ook een kans verdienen op de arbeidsmarkt. 

Gerelateerde blogberichten

Hier heb je misschien ook interesse in:

Klik hierboven rechts op de foto voor meer informatie.

Wat is het?

Het doelgroepregister is een register waarin mensen staan die vallen onder de doelgroep van de banenafspraak. De banenafspraak is een afspraak tussen het kabinet en werkgevers om te zorgen voor extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking.

Met een arbeidsbeperking wordt bedoeld dat iemand door een handicap belemmerd wordt op de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld moeite heeft met het vinden of het behouden van werk.

Zelf sta ik niet in het doelgroepregister en heb ik ook niet één van de andere voorzieningen aangevraagd. Ik weet van de meeste die een taalontwikkelingsstoornis hebben en die boven de 18 zijn en werken, dat hun in het doelgroepregister staan en/of nog één van de andere voorzieningen hebben of hebben aangevraagd. 

Conclusie

Mijn 𝐜𝐨𝐧𝐜𝐥𝐮𝐬𝐢𝐞 is dat ik vind dat ik 𝐧𝐢𝐞𝐭 in de categorie 𝐚𝐫𝐛𝐞𝐢𝐝𝐬𝐛𝐞𝐩𝐞𝐫𝐤𝐢𝐧𝐠 val. Ik kan 𝐳𝐨𝐧𝐝𝐞𝐫 enige 𝐡𝐮𝐥𝐩 of ondersteuning in het dagelijkse leven, zowel thuis als op het werk, 𝐦𝐞𝐞𝐤𝐨𝐦𝐞𝐧 in de 𝐦𝐚𝐚𝐭𝐬𝐜𝐡𝐚𝐩𝐩𝐢𝐣 en zelf vind ik dat het belangrijkste. 

Wel vind ik het mooi dat dit er is, aangezien er ook mensen met een arbeidsbeperking zijn die wel in dit register horen. Er zijn echter ook 𝐠𝐞𝐧𝐨𝐞𝐠 𝐦𝐞𝐧𝐬𝐞𝐧, die ondanks dat ze een diagnose hebben, 𝐧𝐢𝐞𝐭 in dit register 𝐡𝐨𝐫𝐞𝐧 en daar ben ik er één van. Ik weet van mezelf dat ik niet in het doelgroepregister behoor en het zou mij ook 𝐧𝐢𝐞𝐭 𝐠𝐞𝐥𝐮𝐤𝐤𝐢𝐠 maken als ik hierin sta, want waarom zou ik geen 𝐥𝐞𝐮𝐤𝐞 𝐛𝐚𝐚𝐧 kunnen 𝐤𝐫𝐢𝐣𝐠𝐞𝐧 alleen omdat ik een taal/spraakstoornis heb? 

Eigen ervaring

Uit 𝐞𝐢𝐠𝐞𝐧 𝐞𝐫𝐯𝐚𝐫𝐢𝐧𝐠 weet ik dat ze 𝐭𝐞 𝐬𝐧𝐞𝐥 iemand hier in willen plaatsen, die waarschijnlijk ook 𝐦𝐚𝐤𝐤𝐞𝐥𝐢𝐣𝐤 het 𝐦𝐢𝐧𝐢𝐦𝐮𝐦𝐣𝐞𝐮𝐠𝐝𝐥𝐨𝐨𝐧 kan verdienen. Alleen omdat ze vaak denken dat dit de makkelijkste 𝐨𝐩𝐥𝐨𝐬𝐬𝐢𝐧𝐠 is. Vaak is het ook nog eens zo dat het 𝐦𝐚𝐤𝐤𝐞𝐥𝐢𝐣𝐤𝐞 𝐰𝐞𝐫𝐤𝐩𝐥𝐞𝐤𝐤𝐞𝐧 zijn, waar mensen met een arbeidsbeperking op kunnen solliciteren en dat terwijl dat vaak 𝐨𝐧𝐝𝐞𝐫 𝐡𝐮𝐧 𝐧𝐢𝐯𝐞𝐚𝐮 ligt. 

"In mijn ogen hoeft er maar één werkgever te zijn die niet gelijk oordeelt, maar die kijkt naar mijn kwaliteiten en mij een kans wil geven". 

*PS: ik wil er wel even bij vermelden, dat ik dit vanuit mijn eigen perspectief beschrijf.*

Hoezo is dit zo als je TOS hebt? Inmiddels heb ik een leeftijd bereikt waarin werken ook steeds relevanter wordt. Waar wil ik aan de slag, in welke functie en bij welk bedrijf? Allemaal vragen waar ik het antwoord nog steeds niet op weet.

Het idee achter mijn eerste post, was dat ik in een paar maanden tijd mijn verhaal wilde vertellen. Ik was het zat om telkens maar weer in iemands anders ogen het 'probleem' kind te zijn. Dit begon al vanaf groep 5 op het reguliere onderwijs. Ik was namelijk 'te goed' geworden voor het cluster 2 onderwijs en moest terug naar...

Volg je mij al op sociale media?

Daar vertel ik regelmatig wat ik in het dagelijks leven zo meemaak.