Extra geld als je een diagnose hebt

15-09-2024

De meeste jongeren en volwassenen die naar school gaan verdienen een extraatje vanwege hun bijbaantje, maar soms is dit niet haalbaar.

Zo heb je met TOS al te maken zodra je het openbaar vervoer instapt, op weg naar school en naar huis, de lesstof volgen en ook nog eens begrijpen. Dan heb ik het nog niet eens over toetsen en examens die geleerd moeten worden. De indrukken, communicatie en de prikkels die er 24/7 aanwezig zijn en dat is erg veel als je moeite hebt met de communicatie. Als je daarnaast ook nog eens zou moeten werken, en dat terwijl je emmer al vol is door een hele schooldag, dan is dat te veel en erg begrijpelijk.

Zelf zou dit voor mij ook te veel zijn en gewoonweg niet haalbaar. Puur alleen al omdat school zoveel energie kost dat ernaast werken onmogelijk is. Vaak is het ook nog eens zo, dat ik na een lange schooldag met hoofdpijn thuis kom en overprikkeld ben. Het enigste wat mij op zo'n moment alleen nog helpt, is om te gaan slapen. Daarna is mijn hoofdpijn weg en heb ik weer energie.

Om ervoor te kunnen zorgen dat deze jongeren en volwassenen hun financiën kunnen betalen, heeft de gemeente de studietoeslag. Dit is een toeslag voor studenten en scholieren die fulltime naar school gaan, die een diagnose hebben en zodoende niet ernaast kunnen bijverdienen.

Voorwaarden:

  • Dat je een officiële diagnose hebt, waardoor je niet kunt bijverdienen naast fulltime naar school gaan.
  • Vanaf je 15de kun je dit bij je gemeente aanvragen, alleen als je op het vso of het mbo zit.
  • Dat je studiefinanciering of een tegemoetkoming voor scholieren ontvangt.
  • De hoogte van de studietoeslag kan oplopen voor 21-jarigen en ouder tot €359,57 (01-07-2024).
  • Studietoeslag kun je in de gemeente waar je woont aanvragen.

*PS: je kunt studietoeslag met terugwerkende kracht tot 1 april 2022 bij je gemeente aanvragen. Wel moet je dit dan duidelijk op het aanvraagformulier vermelden dat je het met terugwerkende kracht wilt aanvragen, anders wordt het pas op de dag van de aanvraag toegekend. Stel je studeerde al vóór of na 1 april 2022 en je hebt een diagnose, dan zou ik het zeker aanvragen!*


Volg je mij al op sociale media?

Daar vertel ik regelmatig wat ik in het dagelijks leven zo meemaak.

Hallo ik ben Jessica!

Als ervaringsdeskundige VOD/TOS weet ik, als geen ander hoe lastig het is om in de maatschappij überhaupt mee te kunnen doen. Dan heb ik het nog niet eens over de bevooroordelingen of de discriminatie, want die zijn er ook. Ik bespreek verschillende onderwerpen die in deze maatschappij belangrijk zijn, want ik vind dat wij ook een kans verdienen op de arbeidsmarkt.

Gerelateerde blogberichten

Hier heb je misschien ook interesse in:

Meestal ken je wel een van deze diagnoses bijvoorbeeld: ADHD, Dyslexie, hoogbegaafdheid of DCD. Allemaal diagnoses die in mijn ogen geen handicap zijn, maar als ik vertel dat ik een taal-/spraakstoornis heb, word ik echter wel zo behandeld.

Zat om altijd maar te moeten bewijzen dat ik kan functioneren. Dat ik ondanks mijn diagnose aan de slag kan gaan en kan werken. Ik ben het zat om telkens maar 1-0 achter te moeten staan en elke dag zowat moet bewijzen dat ik niet meervoudig gehandicapt ben. Ik ben niet verstandelijk of heb een laag IQ, echter word...