Cito-score
Toen was het tijd voor de Centrale Eindtoets (voorheen Cito-eindtoets) waar we zo lang op geoefend hadden. Zelf kan ik mij er niet zoveel meer van herinneren, maar wat ik nog wel weet is dat we de tafels en stoelen uit elkaar moesten gaan zetten en apart moesten gaan zitten. Iedereen kreeg een boekje en een blad. In het boekje stonden allemaal vragen en op het antwoordblad stonden allemaal getallen met meerkeuze antwoorden. Ik weet nog wel dat ik dacht: jeetje, dat moet ik allemaal doen. Dat is best veel.
De leraar had een timer op het digibord staan. Toen hij zover was zette hij de timer aan en mochten we ons antwoordblad omdraaien en het boekje openen. Toen begon de Centrale Eindtoets. Na 3 lange ochtenden de toets te hebben gedaan, waren we uiteindelijk klaar. Zelf heb ik geen extra tijd, aangepaste toetsen of hulp gehad, aangezien ik geen Leerlinggebonden financiering (rugzakje) meer had. Van school moest ik net zo meedoen als de rest.
Na een tijd was de uitslag ook bekend, dat was natuurlijk ook erg spannend. Ik kreeg een uitnodiging van de leraar om samen met mijn moeder voor een gesprek op school te komen om over het schooladvies te praten. Op het leerling rapport stond de uitslag van de Centrale Eindtoets en het advies van de basisschool.
Mijn standaardscore van de Eindtoets was 529 punten, hierdoor was het advies VMBO GL, wat gemengde leerweg betekende. Ik kon vanaf dat moment gaan kiezen naar welk voortgezet onderwijs ik zou willen gaan waar dat niveau ook aangeboden werd.