Jessica and her verbal dyspraxia

Even voorstellen

Maak kennis met Jessica

Hey daar, leuk dat je hier bent! Ik ben Jessica Huttinga, 24 jaar, woon in de provincie Groningen en de persoon achter deze blog. Supertof dat je een kijkje neemt! Thuis woon ik nog samen met mijn moeder en onze twee katten. In mijn vrije tijd ben ik graag creatief bezig en vind ik het leuk, om eropuit te gaan en nieuwe dingen te ontdekken.

Recentelijk heb ik mijn mbo 3 opleiding Allround Hospitality Medewerker in anderhalf jaar succesvol afgerond. Op dit moment volg ik in Groningen de mbo 4 opleiding als Leidinggevende Leisure & Hospitality. Na het afronden van mijn opleiding ben ik van plan om aan de slag te gaan in de hospitalitybranche, het liefst in de buurt.

Ik ben sociaal en creatief, en breng graag tijd door met vrienden en familie. Maar ik geniet ook van een rustig avondje thuis met een goede serie en mijn twee katten. Ik hou ervan om nieuwe dingen te leren en mezelf verder te ontwikkelen, zowel persoonlijk als professioneel.


Wat doe ik? 

Als ervaringsdeskundige creëer ik bewustwording over de 'onzichtbare' diagnoses verbale ontwikkelingsdyspraxie en taalontwikkelingsstoornissen door mijn persoonlijke verhaal te delen, tips te geven, ervaringen uit te wisselen en anderen te ondersteunen die herkenning zoeken en zich gehoord willen voelen. 

Door mijn verhaal te delen, wil ik mensen met deze diagnoses een stem geven en misverstanden en stigma's rondom taal- en spraakstoornissen verminderen, zodat er meer ruimte komt voor openheid en ondersteuning. Samen kunnen we werken aan een inclusieve omgeving waarin iedereen zich gehoord en begrepen voelt.

Mijn missie is om een samenleving te creëren, waarin diversiteit wordt omarmd en iedereen zich gesteund voelt, ongeacht de uitdagingen die ze tegenkomen. Ik wil bijdragen aan een inclusieve omgeving, waarin iedereen de kans krijgt volledig deel uit te maken van de maatschappij.


Waar deel ik mijn verhaal?

Ik ben actief op diverse sociale mediaplatforms, zoals Facebook, Instagram, LinkedIn, YouTube, TikTok en mijn eigen website, waar ik blogs, video's, persoonlijke verhalen en tips deel over verbale ontwikkelingsdyspraxie en taalontwikkelingsstoornissen, zodat anderen een beter inzicht krijgen wat deze diagnoses precies inhouden.

Daarnaast ben ik beschikbaar als gastspreker op scholen, waar ik meer inzicht geef in deze uitdagingen, en voor lezingen bij bedrijven in de regio Groningen, Friesland en Drenthe, om medewerkers bewust te maken van de impact van deze diagnose, het belang van inclusiviteit en begrip op de werkvloer en hoe hiermee om te gaan.

Ik werk ook graag samen met sociale media-accounts om meer bereik te genereren en dit belangrijke onderwerp verder onder de aandacht te brengen. Tevens beschik ik over visitekaartjes en flyers die ik kan delen om mijn boodschap te verspreiden en meer mensen te bereiken.


Wanneer upload ik?

Als je mij goed kent, weet je dat ik hou van structuur en planning. Daarom zorg ik ervoor dat ik wekelijks nieuwe content deel op mijn sociale media. Op dit moment schrijf ik blogs over mijn ervaringen in 2020 en langzaam werk ik mijn verhaal verder bij naar het huidige moment in mijn leven. Het zal nog even duren, voordat ik daar ben.

Daarnaast plaats ik video's waarin ik mijn spraakstoornis laat zien en uitleg geef over TOS. Ook beantwoord ik veelgestelde vragen en deel ik posts die linken naar mijn website, waar ik uitgebreider ingaan op specifieke onderwerpen. Bijvoorbeeld of ik VOD als een handicap zie of mijn mening over de opheffing van het speciaal onderwijs.

Af en toe ga ik live, waarin ik dieper inga op onderwerpen zoals de ondersteuning die ik ontvang tijdens mijn mbo opleiding. Ook deel ik praktische informatie en tips, zoals hoe je studietoeslag kunt aanvragen en andere nuttige zaken die mij helpen in mijn dagelijks leven.


Waarom deze blog?

Ik begon deze blog, omdat ik mijn ervaringen en inzichten wil delen over het leven met verbale dyspraxie. Vanaf jonge leeftijd heb ik moeten leren omgaan met deze spraakstoornis, van intensieve logopedie tot de uitdagingen op school. Dit pad was niet altijd even makkelijk, maar het heeft mij veerkrachtig gemaakt.

Ik weet als geen ander hoe het voelt om onbegrepen te worden, om anders te zijn en om keihard te moeten werken voor iets wat voor anderen vanzelfsprekend is. Toen ik opgroeide, wist bijna niemand wat verbale dyspraxie was. Er was weinig begrip en ik moest zelf ontdekken hoe ik met mijn uitdagingen om moest gaan

Door mijn verhaal te delen, wil ik niet alleen meer bewustwording creëren, maar ook anderen laten zien dat ze niet alleen zijn. Ik hoop met deze blog herkenning, steun en waardevolle informatie te bieden aan iedereen die met soortgelijke obstakels te maken heeft.



Blog

Populairste blog berichten

Jessica (24) heeft een spraakstoornis, maar de weg naar de juiste ondersteuning was ingewikkeld en lang. Toen ze ouder werd, viel ze tussen wal en schip door gebrek aan hulp, vooral nadat haar diagnose na haar 23e niet meer werd erkend, terwijl ze nog steeds met de gevolgen van TOS te maken heeft.

Re-integratie

21-03-2025

Tijdens een gesprek gaf ik aan dat ik een reguliere opleiding wilde volgen, maar daarvoor de benodigde ondersteuning nodig had. Destijds wist ik niet precies welke ondersteuning dat zou zijn, aangezien ik sinds groep 8 geen hulp meer had. Op dat moment wist ik ook niet dat VOD onder TOS valt en dat ik vanuit het cluster 2 recht had...

Dit is een duidelijke vraag, maar het antwoord is: NEE. TOS verdwijnt niet naarmate een kind ouder wordt. Hoewel kinderen met de juiste ondersteuning, zoals logopedie, zeker vooruitgang kunnen boeken, blijft de diagnose aanwezig. TOS is een levenslange, 'onzichtbare' diagnose die invloed kan hebben op verschillende aspecten van het leven, zoals...



Diagnose onbekend

De onbekende toekomst

In de jaren 2004/2005 was er nauwelijks informatie te vinden over VOD. Vaak werd afgedaan als een kind dat "wat later" is. Als je überhaupt iets vond, waren het slechts enkele A4'tjes in het Engels, zonder enige positieve of veel belovende inhoud, over wat verbale dyspraxie was, wat je zou kunnen doen en wat de toekomst zou brengen. 

Toen ik op vierjarige leeftijd de diagnose kreeg, stelden mijn ouders natuurlijk ook veel vragen aan de logopediste, maar zelfs zij had hierop geen antwoorden. Niemand kon namelijk voorspellen hoe ik mij zou ontwikkelen, wat de gevolgen op lange termijn zouden zijn, of hoe wij met de uitdagingen om moesten gaan. 

Ondanks het feit dat er nu een naam voor mijn situatie was, bleef de toekomst vol onzekerheid. We stonden zonder duidelijk zicht op wat er zou komen, wat leidde tot veel vragen, zorgen en een gevoel van machteloosheid voor mijn ouders en mijzelf.


Inspiratie

Hoe mijn idee ontstond

In januari 2020 plaatste ik voor het eerst een bericht op Facebook over mijn leven met VOD. Ik besloot eenmalig mijn verhaal te delen, omdat ik het zat was om telkens opnieuw uit te leggen wat mijn diagnose inhield. Tot mijn verbazing werd mijn bericht meer dan 70 keer gedeeld en kreeg ik talloze reacties van mensen die zich erin herkenden.

VOD bleek voor velen een onbekend begrip te zijn, en ik wilde daar verandering in brengen. Ik vertelde kort wat de diagnose inhield, welke uitdagingen ik doorgemaakt had en hoe ik ermee omging.  Door open te zijn over mijn uitdagingen en successen, merkte ik dat ik niet alleen anderen hielp, maar ook mezelf beter leerde begrijpen.

Wat begon als één post, groeide uit tot een grote passie voor het delen van mijn verhaal en het besef hoeveel waarde het kon hebben voor anderen. Ik merkte dat er een grote behoefte was aan meer informatie, herkenning en bewustwording over deze 'onzichtbare' diagnose.


Fun facts

Een paar leuke feitjes over mij

  1. Babbelen is mijn ding: Of het nu een kort praatje is of een diepgaand gesprek, ik ben altijd in voor een babbel! 🗣️💬

  2. Creatief: Ik ben altijd bezig met creatieve projecten en hou ervan om nieuwe ideeën tot leven te brengen. 🎨✨

  3. Geboortedag: Op 9 juli 2000 ben ik geboren, een hierdoor ben ik helemaal een zomergirl die van de zon houdt! ☀️🎉

  4. Geen kaas voor mij: Kaas is niet mijn ding, dus je zult mij echt niet snel zien genieten van een kaasplankje! 🧀❌

  5. Koffie? Nee bedankt: In plaats van de gebruikelijke koffie, ben ik daar niet van. Ik geef de voorkeur aan thee! ☕❌

  6. Lievelingseten: Als ik iets lekker vind, zijn het noedels met rode saus, een simpel maar heerlijk gerecht! 🍜🍅

  7. Linkshandig: Dat ben ik, wat betekent dat ik mijn unieke manier van schrijven, tekenen en zelfs koken heb! ✍️✋

  8. Zus: Mijn oudere zus is 14,5 maanden ouder en sommige mensen denken zelfs dat wij een tweeling zijn! 👭

  9. Lievingskleur: Mijn lievelingskleuren zijn roze en paars, ze brengen altijd vrolijkheid en energie in mijn leven! 💖💜

  10. Tweetalig opgevoed: Ik ben tweetalig opgegroeid en kan altijd schakelen tussen Nederlands en Duits! 🇳🇱🇩🇪

Wil je meer weten? Volg mij dan op sociale media of neem een kijkje bij mijn blogs. Samen kunnen we zorgen voor meer begrip, erkenning en ondersteuning voor mensen met verbale dyspraxie en taalontwikkelingsstoornissen. 💙 


Contact

Nieuwsgierig geworden?

Volg mij op sociale media of neem contact op: