Jessica and her verbal dyspraxia

Blog

Cluster 2

In deze blog neem ik je mee in mijn verhaal, over de overstap naar het speciaal onderwijs in groep 2 in Groningen. Het was een plek waar iedereen gelijk werd behandeld en ik niet 'anders' werd beschouwd. Ik kreeg de nodige ondersteuning die ik op dat moment ook nodig had, om mijzelf helemaal te kunnen ontwikkelen op mijn eigen tempo.

De leerkrachten en begeleiders waren geduldig en begrepen precies wat ik nodig had. Elke ochtend stapte ik met heel veel plezier in het schoolbusje, wetende dat ik gewoon mezelf kon zijn. Dankzij de goede ondersteuning boekte ik al vrij snel vooruitgang, ondanks de spraakuitdagingen die ik had.

In groep 4 hoorde ik dat ik 'te goed' was geworden voor het cluster 2 onderwijs. Mijn vooruitgang was zo groot, dat de leerkrachten vonden dat ik terug kon naar het regulier onderwijs. Na de zomervakantie begon ik weer op mijn 'oude' basisschool.  Hoe dat verliep, lees je hier!


Groep 3

03-06-2021

In groep 3 begin je met lezen. Ik heb op de Tine Marcusschool leren lezen met de methode veilig leren lezen. De versie Maan roos vis.

De laatste paar weken schreef ik over TOS, maar waarom schreef ik daarover aangezien ik verbale dyspraxie heb. TOS is namelijk niet één ding. Het is een verzamelnaam voor taalproblemen die te maken hebben met informatieverwerking in de hersenen.

Verbale dyspraxie valt onder de taalontwikkelingsstoornissen omdat het direct invloed heeft op de spraak- en taalproductie, ondanks dat er geen onderliggende cognitieve beperking is. Het wordt beschouwd als een motorische spraakstoornis die de spieren en coördinatie beïnvloedt die nodig zijn om klanken, woorden en zinnen correct uit te spreken.